Uwaga Ostrzezenie: Istnieje mozliwosc zapisu pliku konfiguracyjnego w lokalizacji: /home/kakasia/domains/uroda-zdrowie.pl/public_html/includes/configure.php. Istnieje ryzyko zagrozenia pracy systemu - zmień uprawnienia dla tego pliku.
Start » Katalog » Zdrowie » Nopal - cudowny kaktus 24 październik 2014 :: Arety, Marty, Marcina
calivita
-------URZĄDZENIA------ (5)
------ORGANICZNE -------
-----H E R B A T Y------- (4)
-----K S I Ą Ż K I-------- (8)
-----O L E J K I---------- (3)
-----ORTOPEDYCZNE---- (1)
-----P R E P A R A TY ---
Alerie i chorob.skóry (5)
Cukrzyca (6)
MIODY MANUKA
Oczyszczanie (7)
Odchudzanie (5)
Odporność (16)
Stawy,kości, mięśnie (9)
Uklad moczowy (5)
Uklad nerwowy (6)
Uklad pokarmowy (10)
Uklad sercowo-naczyniowy (3)
Witaminy i minerały (10)
Wlosy, skora, paznokcie (1)
Wzrok, oczy
Dla niej i dla niego (5)
Wzmacniające (9)
-----------Z I O Ł A--------
Zioła jednorod.
Zioła jednorod. fix (9)
Zioła mieszanki (2)
Zioła mieszanki Ojca Klim. (20)
----------KOSMETYKI------
Twarz (13)
Włosy (3)
Ciało (1)
Dłonie i stopy
Jama ustna (2)
Higiena intym.
---------WG F I R M Y-----
Aloes Forever (10)
Akuna
Calivita (58)
Colagen (3)
Colostrigen Genactive (2)
Coral Club
Kinotakara K-Link (6)
Immunocal (1)
JOY DAY (4)
Life Styles (3)
Now Foods (5)
Transfer Factor (2)
Vilcacora (16)
VISION (8)

Wszystkie artykuly (82)
Aloes i Vilcacora (3)
Aloes-Forever (1)
Fitoterapia (3)
Herbalifeline (4)
Kolagen Colway (1)
Radamir -instukcja obsługi
Składniki mineralne (15)
Składniki odżywcze (6)
Transfer Factor (6)
Uroda (7)
Witaminy A-Z (16)
Zdrowie (20)
01. Mięśniaki maciczne- Zestaw ziół wg Klim.
02. ADR-4 Stymulator energii, zdrowa i czysta woda, odporność, wital
03. Kinotakara Plastry oczyszczajace Kinotakara-toksyny, złogi
04. Transfer Factor Plus-wzmacnia odporność, w chorobach przewlekłyc
05. Aloesowa emulsja rozgrzewająca, Aloe Heat Lotion
06. Perła Inków - No Scar - krem z macicy perłowej przeciw bliznom,
07. Niepłodność Zestaw ziół wg. Klim.
08. Maca 80 kaps-przewlekłe zmęczenie, pamięć ,potencja , płodność
09. Dieta kapuściana w kapsułkach 40 kaps Rewelacja na odchudzanie!
10. Galaretka Aloe Vera, Aloe Vera Gelly-odżywczo, łagodząco,przeciw
OWOCE LASU EKO Koncentrat napoju probiotycznego poj. 500 ml
OWOCE LASU EKO Koncentrat napoju probiotycznego poj. 500 ml
36.00zł
zobacz wszystkie
Kuracje


O sklepie
Koszty wysyłki
Polityka prywatności
Regulamin
Obecnie jest 4 Gosci online.

Nopal - cudowny kaktus

 NOPAL

Opuncja jest kaktusem, którego wysokość dochodzi do 5 m, rosnącym na terenach suchych, głównie w krajach Ameryki Łacińskiej, a także w strefach tropikalnej i subtropikalnej innych regionów świata.
Jego wygląd charakteryzują spłaszczone jajowato-eliptyczne łodygi, pokryte zebranymi w pęczki żółtawymi kolcami. Duże kwiaty, o średnicy dochodzącej do 10 cm, wyrastają na brzegach łodyg. Owoce opuncji mają postać kolczastych, gruszkowatych jagód.

Miąższ rośliny zawiera m.in. wodę, sole mineralne, węglowodany, białka, tłuszcze, kwasy organiczne, makro- i mikroelementy (wapń, fosfor, żelazo), witaminy (szczególnie dużo witaminy C) w wyjątkowo korzystnych dla organizmu proporcjach.


NOPAL - wyciąg z opuncji
wykorzystuje się do celów profilaktycznych, leczniczych i wspomagających leczenie
ze względu na to, że:

- obecne w NOPALU aminokwasy, błonnik i witamina B3 zapobiegają nadmiernej przemianie cukru zawartego we krwi w tłuszcze. Stabilizują poziom glukozy oraz regulują wrażliwość organizmu na insulinę. Badania wykazały działanie hipoglikemiczne wyciągu z opuncji, szczególnie w przypadku chorych na cukrzycę II typu. Zawarte w NOPALU witaminy: A, C oraz B1, B2, B3 zmniejszają towarzyszące wysokiemu poziomowi glukozy ryzyko uszkodzenia wzroku i komórek nerwowych,

- składniki zawarte w NOPALU przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, (szczególnie trójglicerydów i frakcji LDL) we krwi.
Badania wykazały, że witamina B3 wpływa także na przemianę frakcji LDL („złego” cholesterolu) we frakcję HDL („dobry” cholesterol), a tym samym obniża ryzyko chorób serca.
Zawarte w opuncji substancje o charakterze przeciwutleniaczy (w postaci witaminy C i A) zmniejszają ryzyko uszkodzenia ścianek naczyń krwionośnych oraz tworzenia się w nich płytki miażdżycowej,

- 17 aminokwasów - w tym 8 niezbędnych dla organizmu - pobudza „spalanie” tłuszczu, hamuje nadmierny apetyt, a dostarczając składników odżywczych, działa energizująco.

 

 NOPAL

Dosyć obszerny tekst na temat Nopalu – nowego preparatu Andean Medicine Centre został umieszczony w kwietniowym numerze „Vilcacora. Żyj długo”. Zawarte w nim informacje są dosyć obszerne, ale nie wyczerpują tematu. Poniższy tekst dostarczy Państwu kolejnych wiadomości, które z pewnością przydadzą się do poszerzenia wiedzy na temat rośliny, z której preparat jest przygotowany i pozwolą wyciągnąć wnioski na temat jego zastosowania. Łatwiej będzie w ten sposób przedstawiać Nopal pacjentom i w bardziej zrozumiały sposób polecać w poszczególnych schorzeniach.
- Głównym składnikiem Nopalu jest wysuszona i sproszkowana łodyga kaktusa o łacińskiej nazwie Opuntia ficus-indica.
- W Meksyku uprawia się i wykorzystuje lecznicze właściwości dwóch gatunków z tego rodzaju: Opuntia ficus-indica oraz Opuntia streptacantha.
- Łodyga Opuntia ficus-indica zawiera 79% - 92% wody.
- Pozostałe składniki to głównie sole mineralne, których ilość w roślinie waha się w zależności od miejsca uprawy, rodzaju gleby i warunków klimatycznych. Są wśród nich przede wszystkim: wapń, potas, magnez, krzem, sód, niewielkie ilości żelaza, glinu, manganu, głównie w postaci węglanów, chlorków, siarczanów, rzadziej fosforanów. Stwierdzono obecność kwasu cytrynowego, trójglicerydów w różnych proporcjach, aminokwasów, wosków, żywic, lateksu, flawonoidów, tanin oraz barwników – głównie chlorofilu i karotenoidów.
- Węglowodany stanowią ok. 10% masy świeżej rośliny i złożone są zarówno z monosacharydów (cukrów prostych), jak i disacharydów (dwucukrów) oraz polisacharydów (wielocukrów) zbudowanych głównie z pentoz i heksoz. Są to głównie pektyny, celuloza, błonnik i substancje śluzowe. Skrobia występuje w roślinie jedynie w niewielkich ilościach.
- Nopal bogaty jest w witaminy: A (beta-karoten), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), C (kwas askorbinowy) i PP (niacyna).
- Większą ilość składników odżywczych zawierają rośliny młode.
- Stosowanie Nopalu związane jest z regulacją zaburzeń poziomu glukozy we krwi, regulowaniem gospodarki lipidowej oraz wpływem na poziom cholesterolu.
- Nopal nie leczy cukrzycy, ale dzięki zawartości pektyn, celulozy i śluzów roślinnych oddziaływujących na wchłanianie glukozy w organizmie, działa wspomagająco w kontroli poziomów glukozy we krwi, głównie u pacjentów z cukrzycą insulinoniezależną.
- Podobnie pozytywnie działa na stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobie miażdżycowej i związanym z nią powikłaniom dotyczącym układu krążenia.
- Wpływając na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i działając żółciopędnie sprzyja wydalaniu toksycznych produktów przemiany materii z organizmu, a tym samym stanowi znakomity sposób na profilaktykę przeciwnowotworową.
- Dzięki bogatej zawartości substancji mineralnych i witamin może być środkiem wzmacniającym, szczególnie polecanym osobom przemęczonym, osłabionym, chorym i rekonwalescentom.
- Zawarte w Nopalu włókna pokarmowe wspomagając dietę eliminują nadmierną otyłość, łagodzą zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz wspomagają profilaktyczne postępowanie przeciw nowotworom układu pokarmowego.
- Substancje śluzowe Opuntia wspomagają gojenie się tkanek, co jest wykorzystywane do stosowania zewnętrznego świeżo ściętych łodyg rośliny. Wewnętrzne stosowanie preparatu Nopal sprzyja zabliźnianiu się uszkodzeń śluzówki przewodu pokarmowego na całym jego odcinku.

Wprowadzany na rynek preparat Nopal jest produkowany przez meksykańską firmę gelcaps i jest w postaci ciemnozielonych, miękkich kapsułek żelatynowych zawierających gęstą zieloną masę. 


Na zakończenie jeszcze jeden bardzo ciekawy artykuł na temat Nopalu:


Związek pomiędzy dietą a zdrowiem człowieka dostrzegany był od bardzo dawna, jednak świadome wykorzystanie składników żywności w profilaktyce schorzeń rozpoczęło się dopiero w pierwszej połowie XX wieku. Prowadzone w ostatnim ćwierćwieczu intensywne badania połączone z obserwacją grup ludności rzadziej zapadających na niektóre choroby, dostarczyły nowych informacji o tym, że żywność obok cennych składników odżywczych zawiera szereg substancji nieodżywczych, które mogą działać profilaktycznie, szczególnie w odniesieniu do chorób cywilizacyjnych, m.in. sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy, a także procesów starzenia się.

Suplementy dietetyczne oznaczają produkty przeznaczone do uzupełniania diety. Zawierają jeden lub więcej składników dietetycznych, takich jak witaminy, aminokwasy, składniki mineralne lub ich kombinacje. Dietetyczne środki spożywcze zawierają też często zioła lub inne produkty botaniczne, np. związki pochodzenia roślinnego, jak karotenoidy, fitosterole, bioflawonoidy. Należą do nich również rozpuszczalne włókna z opuncji - kaktusa meksykańskiego.
OPUNCJA (Opuntia ficus-indica) jest to krzaczasty lub drzewiasty, wrażliwy na mróz kaktus, o spłaszczonych, podłużnych, niebieskawozielonych członach. Wiosną i latem tworzy żółte kwiaty o kształcie płytkich „spodeczków”, a następnie owalne, purpurowe jadalne owoce. Głównymi gatunkami opuncji wykorzystywanymi przez mieszkańców Meksyku są Opuntia ficus-indica M. oraz Opuntia streptacantha L. Różnice ilościowe poszczególnych składników poza bazą celulozową - z korzyścią dla tego pierwszego gatunku - są niewielkie. Rodzime uprawy opuncji w Meksyku przeznaczone są w 90% do konsumpcji dla tamtejszej ludności.
Łodyga Opuntia ficus-indica zawiera 79-92% wody. Pozostałe składniki to głównie sole mineralne, których ilość w roślinie waha się w zależności od miejsca uprawy, rodzaju gleby i warunków klimatycznych. Są wśród nich przede wszystkim wapń, potas, magnez, krzem, sód, niewielkie ilości żelaza, glinu, manganu, głównie w postaci węglanów, chlorków i siarczanów, rzadziej fosforanów. Stwierdzono też obecność kwasu cytrynowego, trójglicerydów w różnych proporcjach, aminokwasów, wosków, żywic, lateksu, flawonoidów, tanin oraz barwników - głównie chlorofilu i karotenoidów. Węglowodany stanowią ok. 10% masy świeżej rośliny i złożone są głównie z monosacharydów (cukrów prostych), disacharydów (dwucukrów), jak i polisacharydów (wielocukrów). Są to głównie pektyny, celuloza, błonnik i substancje śluzowe. Skrobia występuje w niewielkich ilościach. Surowiec jest bogaty w witaminy: A (b-karoten), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), C (kwas askorbinowy) i PP (niacyna). Większą ilość składników odżywczych zawierają rośliny młode.
Przerób opuncji został uprzemysłowiony, poczynając od jej uprawy, a kończąc na opracowaniu różnych postaci przeznaczonych do konsumpcji. Jednym ze sposobów obróbki przemysłowej jest suszenie próżniowe, dzięki któremu zachowywane są właściwości biologiczne i żywieniowe opuncji. Suszeniu poddawane są - po usunięciu kolców - części nadziemne rośliny - krojone na plastry mięsiste łodygi, zwane w Meksyku „pencas” (czytaj: penkas). Sproszkowane, zwykle są następnie mieszane z lecytyną i innymi składnikami i emulgowane do otrzymania pasty o gęstej konsystencji, która natychmiast wprowadzana jest do miękkich kapsułek żelatynowych.
W ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrost poziomu życia w krajach wysoko rozwiniętych spowodował znaczny spadek spożycia błonnika. Według autorytetów medycznych właśnie taka sytuacja odpowiedzialna jest za wzrost otyłości ze wszystkimi jej konsekwencjami (miażdżyca, schorzenia układu krążenia), a przede wszystkim za alarmujące szerzenie się nowotworów układu trawiennego. Wykazano, że błonnik w sposób pośredni korzystnie wpływa na wyniki walki z otyłością. Włączenie go do jadłospisu powoduje obniżenie zawartości cukru we krwi, jak również insuliny, która jest czynnikiem sprzyjającym magazynowaniu nadmiaru tłuszczów.
Codzienna dieta mieszkańców Afryki zawiera 55 g błonnika. Dla porównania przeciętny mieszkaniec Europy zjada zaledwie 22 g błonnika dziennie. Odsetek chorób jelit - takich jak zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie błony śluzowej jelit i rak jelita grubego - jest na kontynencie afrykańskim najniższy. Pożądana ilość błonnika w diecie wynosi co najmniej 35 g dziennie. Co ważne, produkty bogate w błonnik są również bogate w witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Jeśli trudno jest zmienić nawyki żywieniowe, skuteczne i korzystne jest dodawanie oczyszczonych włókien do regularnej diety, aby osiągnąć wspomniane rezultaty.
Przeprowadzono szereg doświadczeń w celu ustalenia wpływu błonnika spożywczego, również błonnika opuncji, na poziom lipidów i glukozy we krwi oraz masę ciała ludzi. Stwierdzono, że spożywanie opuncji przed posiłkami może być korzystne w przypadku hiperlipidemii, cukrzycy i otyłości. Zanotowano też redukcję masy ciała, a to dlatego, że spożycie opuncji przed posiłkiem powoduje uczucie sytości. Ilość pożywienia zjedzonego następnie mimo woli jest mniejsza. Nie obserwowano jednocześnie żadnych działań ubocznych. Pektyny zawarte w liściach opuncji zostały uznane za substancje obniżające poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) znanych jako „zły cholesterol”, a odpowiedzialnych za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych. Wpływając na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i działając żółciopędnie, opuncja sprzyja wydalaniu toksycznych produktów przemiany materii z organizmu, a tym samym znakomicie wpisuje się w profilaktykę przeciwnowotworową.
Wzrost zainteresowania lecytyną związany jest z jej aktywnością biologiczną. Oprócz tego, że lecytyna jest cennym emulgatorem dodawanym do różnego rodzaju preparatów w celu ich stabilizacji fizykochemicznej, jest też cennym środkiem dostarczajacym ustrojowi choliny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo korzystne z punktu widzenia żywieniowego jest połączenie nierozpuszczalnego błonnika z opuncji z LECYTYNĄ SOJOWĄ (NOPAL). Lecytyna normalizuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Działając jako emulgator, „rozbija” tłuszcze i cholesterol w przewodzie pokarmowym na małe cząstki i utrzymuje je w zawiesinie, chroniąc przed sklejaniem płytek krwi, a zatem przyczyniając się do ochrony przed powstawaniem zakrzepów krwi, arteriosklerozy i trombozy wieńcowej. Bardzo interesujące są też ostatnie odkrycia związane z wpływem lecytyny na sprawność mózgu i funkcje układu nerwowego. Lecytyna odgrywa znaczącą rolę w odpowiednim funkcjonowaniu ludzkiego organizmu poprzez jego ochronę i korygowanie jego dysfunkcji.
Stosowanie preparatu z opuncji (Nopal) przynosi znaczne korzyści związane z regulacją zaburzeń gospodarki lipidowej oraz wpływem na poziom trójglicerydów i cholesterolu, zapobiegając chorobie miażdżycowej i związanym z nią powikłaniom dotyczącym układu krążenia. Choć nie leczy cukrzycy, to dzięki zawartości pektyn, celulozy i śluzów roślinnych oddziałujących na wchłanianie glukozy w organizmie, działa wspomagająco w kontroli poziomów glukozy we krwi, głównie u pacjentów z cukrzycą insulinoniezależną. Zawarte w opuncji włókna pokarmowe wspomagając dietę, eliminują nadmierną otyłość, łagodzą zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz wspomagają profilaktyczne postępowanie przeciw nowotworom układu pokarmowego. Substancje śluzowe obecne w opuncji sprzyjają zabliźnianiu się uszkodzeń śluzówki przewodu pokarmowego na całym jego odcinku. Dzięki bogatej zawartości substancji mineralnych i witamin roślina ta może być również środkiem wzmacniającym, szczególnie polecanym osobom przemęczonym, osłabionym, chorym i rekonwalescentom. Substancje śluzowe Opuntia wspomagają gojenie się tkanek, co jest wykorzystywane również poprzez stosowanie zewnętrzne świeżo ściętych łodyg rośliny.

Przyczyną wymienionych wyżej schorzeń są również zaburzenia równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej organizmu powstające w wyniku metabolizmu komórkowego oraz działania niekorzystnych czynników zewnętrznych (palenie papierosów, promieniowanie, skażenie środowiska, infekcje, stres, leki). Aktywne formy tlenu reagują z biologicznymi składnikami komórek - lipidami, białkami, kwasami nukleinowymi, cukrami - i uszkadzają ich strukturę oraz funkcje biologiczne, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia schorzeń. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy procesy wolnorodnikowe można uznać za najbardziej powszechny mechanizm powstawania większości chorób.
Dodatkowy system wzmacniający naturalną obronę ustroju stanowią naturalne przeciwutleniacze dostarczane w diecie. Wśród nich bardzo istotną i największą grupę stanowią związki polifenolowe, często zwane też bioflawonoidami. Zaliczają się do niej m.in. antocyjanidyny i procyjanidyny. Ich powszechne występowanie w świecie roślinnym sprawia, że są w zasadzie nierozłącznymi składnikami pożywienia. Związki te oprócz hamowania reakcji powodowanych przez wolne rodniki często wzmagają działanie innych antyoksydantów (np. wit. C i E) oraz działają na nie ochronnie. Najbogatszym ich źródłem są owoce i warzywa. Profilaktyczne znaczenie obecności związków polifenolowych w diecie potwierdzają liczne badania. Wskazują one na zależność pomiędzy spożywaniem związków polifenolowych a zachorowalnością na miażdżycę (z jej skutkami w postaci choroby niedokrwiennej serca) i choroby nowotworowe oraz przyspieszeniem procesów starzenia się organizmu.
Klasycznym przykładem takiej zależności jest zjawisko zwane „francuskim paradoksem” (patrz: „Vilcacora. Żyj długo”, nr 1, luty 2000). Związane jest ono z mniejszą zapadalnością na choroby serca Francuzów, którzy obok spożywania dużej ilości tłuszczu i cholesterolu piją znaczne ilości czerwonego wina - bogatego źródła związków polifenolowych. Z uwagi jednak na obecność alkoholu w winie ostatnio bardzo interesującym sposobem postępowania zapobiegawczego okazało się stosowanie ekstraktów z czerwonych winogron. Wyciągi ze skórek i pestek winogron zawierają te same związki polifenolowe korzystnie oddziałujące na nasz organizm.
WINOGRONA to owoce winorośli właściwej (Vitis vinifera L.), pnącza pochodzącego z Kaukazu i Iranu, rozprzestrzenionego następnie w Europie i na innych kontynentach. Jego owoce służą głównie do produkcji wina oraz rodzynek, a także do spożycia w postaci świeżej. Od czasów starożytnych różne części winorośli były wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Rodzynki - jako środek przeczyszczający, moczopędny, łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego, zmniejszający kaszel i chrypkę; świeże owoce - w chorobach serca, krwi, skóry, oczu, nerek i wątroby. Monografie dotyczące owoców Vitis vinifera zostały nawet umieszczone w farmakopeach - brytyjskiej, amerykańskiej i francuskiej. Ostatnio pojawiły się również ciekawe informacje na temat wykorzystania liści winorośli jako źródła substancji o działaniu przeciwwolnorodnikowym.
Podstawową grupą substancji naturalnych występujących w owocach winogron są związki polifenolowe: antocyjany, flawonoidy i garbniki decydują o ich zabarwieniu i znajdują się przede wszystkim w skórce (winogrona czarne); poza tym kwercetyna i kwercytryna (winogrona białe). Związki katechinowe obecne są w skórce, ale przede wszystkim w nasionach winogron. Nazywane są też procyjanidynami. Stosując specjalne metody ekstrakcji otrzymuje się z nasion standaryzowane mieszaniny polifenoli (Panace-Vid 2000), które stanowią podstawę produktów zapobiegających zaburzeniom naczyniowo-sercowym. W skórce owoców winogron znaleziono resveratrol - związek fenolowy budzący wiele nadziei ze względu na swoją aktywność biologiczną oraz kwasy organiczne, witaminy (C, B1, B2, PP, karoteny - prowitamina A), enzymy, węglowodany (glukoza, fruktoza oraz polisacharydy), aminokwasy (arginina, prolina), białka, terpeny, lipidy, pektyny i woski.
Zawartość związków polifenolowych w świeżych owocach winorośli [100 g]
Kwercetyna 1-34 mg
Antocyjany 18,2-427 mg
Resveratrol 0,1 mg
(w 1 g świeżej skórki)
Suma polifenolozwiązków
w przeliczeniu
na katechinę 124-304 mg

Najbardziej interesującymi z biologicznego punktu widzenia składnikami owoców winorośli są kwas elagowy, flawony, antocyjanidyny, resveratrol i procyjanidyny. Wyniki doświadczeń wskazują, że kwas elagowy usuwa kancerogenne składniki chemiczne i chroni komórki przed przekształceniami prowadzącymi do powstania nowotworów. Kwercetyna pośrednio wpływa na hamowanie tworzenia się związków powodujących stany zapalne. Jej aktywność przeciwzapalna została wykazana w badaniach na myszach. Inne badania wykazały przeciwwrzodową i ochronną w stosunku do żołądka aktywność tego związku; stwierdzono wzrost produkcji śluzu przy jednoczesnej redukcji uszkodzeń żołądka. Kwercetyna hamuje też wzrost komórek nowotworowych, w tym komórek białaczkowych. Chroni trzustkę przed destrukcją, wykazuje aktywność przeciwutleniającą i zdolność usuwania wolnych rodników. Obniża poziom lipidów we krwi. Resveratrol moduluje przemiany tłuszczowe, hamuje utlenianie lipoprotein i agregację płytek krwi, co jest bardzo istotne w zapobieganiu miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca. Jest bardzo efektywnym przeciwutleniaczem. Badano też wpływ resveratrolu na hamowanie inicjacji i rozwoju komórek nowotworowych. Ustalono, że zmniejsza on rozwój komórek nowotworowych poprzez hamowanie tworzenia prozapalnych substancji pobudzających wzrost komórek nowotworowych. Inne badania wskazują, że właściwości przeciwnowotworowe resveratrolu wynikają z jego działania już na poziomie materiału genetycznego. Jeszcze inne badania dowiodły, że poprzez wpływ na substancje-mediatory stanów zapalnych, bólu i wysokiej temperatury, resveratrol wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Antocyjanidyny zawarte w winogronach zmniejszają agregację płytek krwi, ponadto oddziałują na naczynia krwionośne poprzez wyjątkową aktywność przeciwutleniającą i hamowanie działania enzymów związanych z degradacją kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego - głównych składników nabłonka naczyniowego. Przeprowadzone doświadczenia dowodzą prewencyjnego działania procyjanidyn z winogron w zagrożeniu chorobą niedokrwienną serca. Badania kliniczne prowadzone ze standaryzowanymi wyciągami z pestek winogron dotyczyły przede wszystkim niewydolności żylnej oraz zaburzeń oftalmologicznych. W pierwszym przypadku dowiodły, że doustne podawanie procyjanidyn podnosi napięcie żylne u pacjentów z żylakami oraz częściowo znosi ból i obrzęki związane z niewydolnością krążenia obwodowego. Badania wpływu procyjanidyn na zaburzenia wzroku wynikające ze zmęczenia, stresu oraz procesów starzenia się wykazały, że działają one ochronnie na siatkówkę oka, tym samym polepszając jej odżywienie. Jednocześnie ułatwiają regenerację rodopsyny - światłoczułego barwnika występującego w komórkach pręcikowych siatkówki oka.

Dr n. farm. Katarzyna Żurowska
Na podstawie opracowań prof. dr. hab. Jerzego Lutomskiego i dr Aliny Mścisz z Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich


Preparaty dostępne w sklepie:

 Nopal Opuntia ficus-indica

 Nopal Vegetarian


Nopal - cudowny kaktus
Artykul opublikowany 12 lipiec 2005.
Obecne recenzje: 0
Napisz recenzje
Zawiadom przyjeciela
Powiedz przyjacielowi o tym artykule:  
noni calivita
E-mail

Haslo


Nowy klient?
Zapomniales hasla?
...jest pusty
GaduGadu : 1012847
sklep@uroda-zdrowie.pl

tel. (17) 8525613
informacja o produktach

696 310 778
szybka realizacja zamówień
Transfer Factor Classic-odporność ,pamięć immunologiczna ,bakter
Transfer Factor Classic-odporność ,pamięć immunologiczna ,bakter
190.00zł
180.00zł
więcej promocji

W naszym sklepie kupisz tanio zioa, suplementy zdrowotne, witaminy firm : FinClub AzMedica Akuna Herbalife Labolatoria Natury 4Life